Brouwerij Cantillon - Welkom

Welkom
Lambik
De bieren
Bezoek
Openbrouwdag
Amforen
Zwanze Day 2015
Kwintessens
Verkooppunten
Shop
Contact
Nuttige links
 


Zwanze Day 2015 - 19 September

België, land van het surrealisme...

Deze kunststroming, die ontstond aan het einde van de 19de eeuw, heeft in ons land nooit opgehouden te bestaan. Voor sommige landgenoten is het zelfs een soort filosofie geworden. Bury, Ensor en natuurlijk Magritte zijn de boegbeelden René Magritte, die bekend zal worden met zijn clair- obscurcontrasten in zijn œuvre, iso ok de kunstenaar die het bekende schilderij « Ceci n’est pas une pipe » maakte.

Met zijn Zwanze 2015 zet Cantillon deze typisch Belgische surrealistische beweging enigszins voort. Het recept van een klassieke stout onderging enkele wijzigingen. Ik heb gewerkt met ruwe tarwe om de zachte smaak te verbeteren en ook de houdbaarheid te verlengen. Ik heb geen gebrande gerst gebruikt om te vermijden dat de droge accenten, die al aanwezig zijn dankzij de spontane gisting, nog versterkt zouden worden.

Het is het recept van een stout, het is de kleur van een stout, en de spontane gisting, gevolgd door een gisting van 28 maanden op vat, leverde dus een « surrealistische » stout op ...

De droge en zure accenten van een bier van spontane gisting vermengen zich met de licht gebrande fijne chocoladetoetsen die men terugvindt in sommige stoutbieren.

Voor de rijping van 28 maanden hebben we drie types vaten gebruikt : 50% vaten die al lambik bevat hadden, 25% Côtes du Rhône-vaten, die wij voor het eerst gebruikten en 25% cognacvaten, die wij voor het eerst gebruikten. Het bier uit de cognacvaten levert de warmte van de alcohol, terwijl het bier uit de wijnvaten zorgt voor de fruitige wijnsmaak.

De fruittoetsen en de « rauwe » kant van deze stout brengen rancio-aroma’s naar boven die typisch zijn voor Madeira- of Banyuls-wijnen.

Om volop van de smaak en de aroma’s te genieten, drinkt u het bier het beste op een temperatuur van 15°C-18 °C (59°F-64°F).

Gezondheid,

Jean Van Roy

Volledige informatie op Facebook


Brouwerij 1900