Welkom
Lambik
De bieren
Bezoek
Openbrouwdag
Amforen
Zwanze Day 2014
Kwintessens
Verkooppunten
Shop
Contact
Nuttige links
 

Zwanze Day 2014 - zaterdag 20 september

Beste Zwanzers,

Sommigen onder jullie hebben al een Iris Grand Cru kunnen proeven die drie jaar gerijpt heeft in een vat van 400 liter.

Het bier werd op de markt gebracht zonder dat het werd gemengd met een jonger bier, zodat het niet kon hergisten.

De Iris Grand Cru is dus een bier dat niet schuimt en dat je drinkt (of proeft) zoals een granenwijn.

Er komt geen koud hoppen aan te pas en de aroma’s gaan dus meer naar de kenmerkende zurigheid van een spontane gisting, gekoppeld aan een subtiele karamelsmaak.

Mijn zoon Florian werd op 3 mei 18 jaar.

Om deze overgang naar volwassenheid op een passende wijze te vieren, en met passend bedoelen we “passend voor de zoon van een lambikbrouwer”, kreeg Flo een vrij origineel cadeau: een heel vat “Cuvée Florian”.

De naam Cuvée Florian was snel gevonden, maar een bijbehorend bier bedenken had wat meer voeten in de aarde.

Toen ik de Iris Grand Cru proefde, had ik meteen het gevoel dat een lichte fruittoets een perfecte aanvulling zou zijn voor de subtiele karamelsmaak.

En omdat Kriek nu eenmaal het lievelingsbier is van mijn zoon, ben ik vertrokken van een mengeling van deze twee bieren om zijn verjaardagsgeschenk te brouwen.

Omdat ik geen Kriek bis wilde maken, heb ik voor deze mengeling met de Iris Grand Cru 40% minder fruit gebruikt.

Het was immers niet de bedoeling om opnieuw een bier met een kriekensmaak te maken, maar wel om een ronde fruittoets toe te voegen aan het basisbier.

Met koud hoppen in dezelfde hoeveelheden als voor de “klassieke” Iris waren de subtiele aroma’s van de mengeling ongetwijfeld niet tot hun recht gekomen.

Omdat ik toch een kleine bittere toets wilde in ons verjaardagsgeschenk, heb ik besloten een homeopathische dosis van de schitterende en zeer verfijnde Bramling Cross te gebruiken.

De lange afdronk is zeer complex en de fruitige aroma’s van de hop spelen daarbij een subtiele rol, zonder dat het smaak- en aromapalet van het bier verstoord wordt.

Voor deze Zwanze 2014 was ik van plan om de Stout van spontane gisting te gebruiken die ik begin 2013 heb gebrouwd.

Hoewel het een heel lekker bier is, denk ik dat een extra jaar rijping in het vat het karakter van het bier nog zal verfijnen.

We moesten dus op zoek naar een ander bier om onze “wilde” Stout te vervangen en om onze Zwanze Day te kunnen organiseren.

Zoals jullie al wel begrepen zullen hebben, hadden we, gelet op het succes van de “Cuvée Florian”, niet veel tijd nodig om onze keuze te maken.

Ik heb de ket wel gevraagd of hij het ermee eens was dat ik een nieuwe versie van zijn verjaardagscadeau zou brouwen.

En omdat hij ermee instemde, vind ik het niet meer dan logisch dat deze Zwanze 2014 zijn naam draagt: “Cuvée Florian”.

Gelukkige verjaardag zoon!

Jean Van Roy

Lambikbrouwer en -menger

Brouwerij 1900