Cuvée Saint-Gilloise

Maceratie van verse hop van het HallertauMittelfrüh type in twee jaar oude Lambik.

De natuurlijke zure smaak van de Lambik en de geraffineerde bittere smaak van de Hallertau hop houden elkaar hier perfect in evenwicht.

Couleur :

Goudkleurig

Alc :

5,5%

T° dégustation :

15°C

Conditionnement

  • 75 cl (actuellement non disponible à la brasserie)
Max. 6 flessen per persoon.

Le mot du Brasseur

Om het raffinement van de hop te bewaren, kiezen we voor onze Cuvée Saint-Gilloise elegante en verfijnde Lambik. Zo blijft het evenwicht zuur/bitter behouden.
Omdat er geen mengeling met jonge Lambik is zoals voor de Geuze en er ook geen fruit is om fructose aan te leveren, laten we de Cuvée Saint-Gilloisehergisten in de fles door vloeibare saccharose toe te voegen.

Net zoals alle andere bieren van brouwerij Cantillon kan de Cuvée Saint-Gilloise heel lang bewaard worden, maar zoals voor alle gehopte bieren raden we aan om niet te lang te wachten zodat de bloemige hoptoetsen bewaard blijven.

Histoire

De familie Van Roy is een grote fan de Royale Union Saint-Gilloise, de mythische voetbalploeg van de stad Brussel.

Tot de jaren zestig was de Union de meest populaire en de meest gelauwerde voetbalploeg van België.

Hoewel de ploeg al tientallen jaren niet meer in eerste klasse speelt, is ze nog altijd heel populair in Brussel en de familie Van Roy is nu al vijf generaties langeen trouwe bezoeker van de tribunes in het oude Mariën-stadion.

In 2004 vroeg het clubbestuur ons om een speciaal bier te brouwen. Daarmee wilde men herdenken dat het honderd jaar geleden was dat de ploeg zijn eerste landstitel behaalde.

Zo ontstond de Cuvée 1904. Ze kreeg een opvolger met de Cuvée des Champions waarmee de titel en de overgang naar tweede klasse gevierd werden aan het eind van het seizoen 2004/2005.

En omdat de ploeg sindsdien niet altijd als een echte kampioen speelde…werd besloten de naam voor een derde (en laatste) keer te veranderen in Cuvée Saint-Gilloise.