Rosé de Gambrinus

Mengeling van Lambik en frambozen (200 gram per liter).

Bier met zurige smaak, fruitig en geurig.
Net zoals bij de Kriek komt de fruitsmaak bij de Rosé de Gambrinus het best tot zijn recht wanneer u hem jong drinkt. Met de jaren zal de smaak van de Lambik weer de bovenhand krijgen, ten koste van het fruit.

Couleur :

robijnrood

Alc :

5,5%

IBU :

25

T° dégustation :

12°C

Conditionnement

  • 37,5 cl (actuellement disponible à la brasserie)
  • 75 cl (actuellement disponible à la brasserie)
Max. 3 flessen per persoon.

Le mot du Brasseur

De frambozen zijn afkomstig uit Servië.

Het fruit wordt gemengd met Lambik die gemiddeld 20 maanden oud is. We gebruiken 200 gram fruit per liter. Frambozen zijn broze vruchten, en daarom moeten we een zachte en delicate Lambik kiezen die goed past bij het fruit.
Na een maceratie van twee tot drie maanden heeft de Lambik de kleur, de aroma’s en de smaak onttrokken aan de frambozen.

We mengen hem dan met één jaar oude Lambik, die zorgt voor de suikers die nodig zijn voor de tweede gisting in de fles.

We werken uitsluitend met vers fruit, wat betekent dat we, net zoals voor wijn, de bieren van Cantillon kunnen aanduiden met hun oogstjaar.

Het weer heeft een grote invloed op de rijpheid en de kwaliteit van het fruit. Daarom zal een fruitbier nooit hetzelfde smaken als het bier van het jaar ervoor.

Histoire

We weten zeker dat Kriek al bestond in de negentiende eeuw, maar het is moeilijker om vast te stellen wanneer de « Frambozenlambik » zijn intrede deed in de Brusselse cafés. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat er aan het begin van de twintigste eeuw al “Frambozenlambik” gedronken werd, want in de inventaris die Paul Cantillon in 1909-1910 opmaakte, staan er meer flessen van dit bier dan flessen Kriek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwijnen de fruitbieren uit de voorraad. Vanaf 1922 wordt er opnieuw regelmatig Kriek geproduceerd, maar de “Frambozenlambik” verdwijnt, op een korte periode in de jaren dertig na, uit de inventaris. In 1973 komt een vriend, Willy Gigounon, stilletjes 150 kilogram frambozen in schaaltjes afzetten. En 40 jaar later beginnen we dus opnieuw die bier te produceren.