Le mot du Brasseur
Bij Cantillon noemen we de Lambik « jong » als hij één jaar gerijpt heeft. Na drie jaar is het bier volledig uitgerijpt. In het jonge bier zitten de natuurlijke suikers die noodzakelijk zijn voor de tweede gisting op fles. Het drie jaar oude bier zorgt van zijn kant voor het fijne boeket.
Geuze is een complexe mengeling van Lambik met verschillende smaken en van verschillende leeftijden, die rijpt op houten vaten. Proeven is daarbij de hoofdtaak van de brouwer. Hij zal Lambik moeten proeven uit een tiental vaten, waarvan hij er uiteindelijk vijf of zes zal uitkiezen. Zo maken we onze Geuze 100% Lambik, die bewijst hoe bijzonder de bieren van brouwerij Cantillon wel zijn. Elke keer als we brouwen zal de smaak van de Geuze immers verschillen. Met ons volledig natuurlijk fabricageprocédé kunnen we geen “standaardproduct” maken.
De flessen liggen plat in de kelder en blijven er gemiddeld een jaar, zodat de suikers omgezet kunnen worden in koolzuurgas (tweede gisting op fles). De verzadiging van het bier gebeurt traag en volledig natuurlijk. Zodra de Lambik begint te bruisen, spreken we van Geuze.