Geuze

Mengeling van Lambik van verschillende leeftijden.

Bier met een zurige, fruitige smaak, delicate aroma’s van hout, lange afdronk.

Couleur :

goudkleurig

Alc :

5,5%

IBU :

30

T° dégustation :

15°C

Conditionnement

  • 37,5 cl (actuellement disponible à la brasserie)
  • 75 cl (actuellement disponible à la brasserie)

Le mot du Brasseur

Bij Cantillon noemen we de Lambik « jong » als hij één jaar gerijpt heeft. Na drie jaar is het bier volledig uitgerijpt. In het jonge bier zitten de natuurlijke suikers die noodzakelijk zijn voor de tweede gisting op fles. Het drie jaar oude bier zorgt van zijn kant voor het fijne boeket.

Geuze is een complexe mengeling van Lambik met verschillende smaken en van verschillende leeftijden, die rijpt op houten vaten. Proeven is daarbij de hoofdtaak van de brouwer. Hij zal Lambik moeten proeven uit een tiental vaten, waarvan hij er uiteindelijk vijf of zes zal uitkiezen. Zo maken we onze Geuze 100% Lambik, die bewijst hoe bijzonder de bieren van brouwerij Cantillon wel zijn. Elke keer als we brouwen zal de smaak van de Geuze immers verschillen. Met ons volledig natuurlijk fabricageprocédé kunnen we geen “standaardproduct” maken.

De flessen liggen plat in de kelder en blijven er gemiddeld een jaar, zodat de suikers omgezet kunnen worden in koolzuurgas (tweede gisting op fles). De verzadiging van het bier gebeurt traag en volledig natuurlijk. Zodra de Lambik begint te bruisen, spreken we van Geuze.

Histoire

In de achttiende eeuw mengt een benedictijn, Dom Pérignon, verschillende niet-bruisende witte wijnen en stelt vast dat ze mousserend worden. Een eeuw later mengt een Brabantse brouwer Lambik van verschillende brouwsels en veroorzaakt zo een tweede gisting in de fles. De Geuze is geboren. Tot de negentiende eeuw dronken Brusselaars en Brabanders hoofdzakelijk twee soorten bier : Lambik en Faro. De opkomst van de glazen fles en de ontdekking van Dom Pérignon brengen een revolutie teweeg in het kleine wereldje van de Brusselse brouwers. De Geuze wordt HET Brusselse bier.