Iris

Bier van spontane gisting, waarvoor alleen PaleAle-mout gebruikt wordt.

Kleur :
De Iris is het resultaat van de versmelting van twee smaken die tot het midden van de twintigste eeuw heel aanwezig waren in ons bier : de zure smaak komt van de spontane gisting terwijl het gebruik van verse hop, gevolgd door koud hoppen,zorgt voor de bittere toets.

Couleur :

Amberkleurig

Alc :

6,5%

IBU :

45

T° dégustation :

15°C

Conditionnement

  • 75 cl (actuellement non disponible à la brasserie)
Max. 3 flessen per persoon.

Le mot du Brasseur

Het is een volledig origineel bier want, in tegenstelling tot de andere producten van de brouwerij, wordt het niet gebrouwen met 35% tarwe zoals de Lambik. Het wordt enkel gemaakt met mout van het type pale-ale (die een meer amberkleurige tint aan het bier geeft). De Iris behoudt de typische toets van de spontane gisting, de complexe aroma’s en de naar wijn neigende smaak.

Er is ook een verschil inzake het hoppen. Wanneer we Lambik brouwen gebruiken we 100% overjaarse hop, voor de Iris wordt 50% verse hop en 50% overjaarse hop gebruikt. De jonge hop zorgt voor een prachtige bittere toets, terwijl de drie jaar oude hop er met zijn tannines voor zorgt dat het bier perfect bewaard kan worden.
Wanneer de Iris twee jaar heeft gerijpt op vat wordt er twee weken voor het bottelen opnieuw jonge hop aan toegevoegd. Een linnenzak met gearomatiseerde hop wordt in het vat gestort en weekt gedurende twee weken in het bier. Deze techniek, die men koud hoppen noemt, maakt het mogelijk de smaak van het bier sterker tot zijn recht te laten komen en zowel de geur als de smaak ervan bitterder te maken.

Hoewel het een bier van spontane gisting is, verschilt de Iris enorm van de Lambik. Met zijn amberkleur en lichtjes bittere karamelsmaak is het een complex genuanceerd bier.

Histoire

Brouwerij Cantillon heeft een nauwe band met Brussel en het symbool van Brussel is de Iris. Zoals de naam zegt, is de " moerasiris " een plant die gedijt in een vochtige omgeving. Het historisch centrum van Brussel is gebouwd op moerassen waar deze bloem overvloedig voorkwam.

In 1998 vierde het Brussels Museum van de Geuze zijn twintigste verjaardag. Bij deze gelegenheid besloot brouwerij Cantillon een nieuw en volledig origineel bier van spontane gisting te brouwen, genoemd naar deze bloem.