Kriek

Mengeling van Lambik en krieken (200gram per liter).

Bier met de zurige smaak van rood fruit en subtiele amandeltoetsen
Het fruitige karakter van de Kriek komt het best tot zijn recht wanneer u hem jong drinkt. Met de jaren zal de Lambik de bovenhand krijgen, ten koste van het fruit.

Couleur :

Scharlakenrood

Alc :

5,5%

IBU :

25

T° dégustation :

15°C

Conditionnement

  • 37,5 cl (actuellement disponible à la brasserie)
  • 75 cl (actuellement disponible à la brasserie)
Max. 3 fles per persoon

Le mot du Brasseur

Onze krieken (morellen) hebben een bio certificaat en komen uit Turkije.
Het fruit wordt gemengd met Lambik die gemiddeld 20 maanden oud is. We gebruiken 200 gram fruit per liter.
Aangezien krieken (morellen) een krachtige smaak hebben, moeten we een Lambik kiezen die voldoende karakter heeft.

Na een maceratie van twee tot drie maanden heeft de Lambik de kleur, de aroma’s en de smaak onttrokken aan de krieken (morellen).
We mengen hem dan met één jaar oude Lambik, die zorgt voor de suikers die nodig zijn voor de tweede gisting in de fles.
We werken uitsluitend met vers fruit, wat betekent dat we, net zoals voor wijn, de bieren van Cantillon kunnen aanduiden met hun oogstjaar.

Het weer heeft een grote invloed op de rijpheid en de kwaliteit van het fruit. Daarom zal een fruitbier nooit hetzelfde smaken als het bier van het jaar ervoor.

Histoire

Een café met een aanbod van 200 of 300 biersoorten is iets heel recents. Vroeger werden er alleen maar lokale producten geschonken. Om de kaart van de cafés toch wat uit te breiden, bedachten de brouwers recepten met fruit dat in de streek geteeld werd. Het bekendste fruitbier is uiteraard de Kriek.

Jaren geleden kregen de klanten op café bij hun Kriek twee klontjes suiker en een “stoemper” op een schoteltje. Met de “stoemper”, een ijzeren staafje met een plaatje onderaan, kon de klant de suiker verbrijzelen op de bodem van het glas Kriek. Zo kon hij zijn Kriek op een natuurlijke manier zoeter maken en de zurige smaak verdoezelen.