Vigneronne

Mengeling van Lambik met een gemiddelde leeftijd van 16 tot 18 maanden en bio viognier druiven.

De viognier druiven maken van deze Vigneronne een delicaat en heel fris bier. Dankzij de fructose van de druiven is het iets minder zuur dan de andere bieren van Cantillon.

Couleur :

Goudkleurig

Alc :

6.5%

T° dégustation :

12°C

Conditionnement

  • 75 cl (actuellement non disponible à la brasserie)
Max. 3 flessen per persoon.

Le mot du Brasseur

Hoewel het bier veel succes kent, vertegenwoordigt het minder dan 5% van de totale productie van brouwerij Cantillon. We kopen het fruit aan op het einde van het seizoen, om zo rijp mogelijke vruchten te krijgen. Elk jaar wordt er in het begin van oktober een ton Franse witte druiven geleverd.

Meer Vigneronne produceren is moeilijk, al is er zeker vraag naar. De druiven worden immers met de hand van de tros geplukt en veel tijd hebben we niet want op het eind van oktober begint het nieuwe brouwseizoen.

Het bottelen gebeurt zonder vermenging. De Vigneronne Cantillon hergist door toevoeging van een gesuikerde likeur.

De zespuntige ster op het oud etiket is een symbool van de alchemisten ; men noemt ze ook de brouwersster. Ze bevat vier elementen, gesymboliseerd door driehoeken in de cyclus van het bier. Het vuur staat symbool voor de brouwketel, de aarde voor de granen, de lucht voor de gisten en dan is er nog het water. Momenteel kan alleen een brouwer van traditionele Lambik het zich veroorloven dit oude symbool te gebruiken.

Histoire

De Lambikbrouwers waren niet alleen in de Zennevallei gevestigd. In het Zoniënwoud ontspringt een klein riviertje, de Ijse, dat door dorpen als Hoeilaart, Overijse en Huldenberg stroomt. In deze vallei waren er veel brouwers die uitstekende Lambik maakten.

De brouwers en bierhandelaars aarzelden niet om hun Lambik te mengen met muskaatdruiven en zo " druivenlambik " te maken.

In 1973 kocht Jean-Pierre Van Roy, nadat hij met succes opnieuw was gestart met de productie van Frambozenlambik, witte druiven om ze te laten weken in Lambik. Ook dit werd een succes. Door de fructose, die overvloedig aanwezig is in het fruit, bekwam hij een bier dat zachter en ronder is dan de Geuze of de andere fruitbieren.

In 1987 kreeg het bier de definitieve naam : Vigneronne Cantillon. De naam verwijst naar het feit dat de Vigneronne, hoewel het ontegensprekelijk een bier is, door de natuurlijke gisting, de jarenlange rijping op vaten en de toevoeging van druiven kan worden beschouwd als een verre neef van bepaalde witte wijnen.